top of page

Kort om jord.

Jord er jord tenker mange. Hvor stor forskjell kan det utgjøre? Det korte svaret er: mye.

Når man starter å dyrke er mye nytt. Havet av valgmuligheter for jord og næring føles overveldende. Så man begynner gjerne med en sekk plantejord fra dagligvarehandelen. Man planter frø og ser kanskje at det vokser frem små spirer.

 

 

 

 

 

 

 


Veksten går sakte og jeg husker ikke om noen av våre første planter ble stort høyere enn 5cm før det dabbet av. Men vi hadde i vertfall fått til noe, de hadde spirt!

Etter hvert begynte vi å eksperimentere med forskjellige typer jord og næring. Resultatene ble bedre og bedre.

Med utgangspunkt i naturen har vi satt sammen det vi av erfaring syns er de absolutt beste jordblandingene. En blanding er for spiring og såingsstadiet og en er for voksende eller voksne planter.

At alle planter ikke trenger samme jord er jo egentlig ganske logisk om man tenker på hvor plantene egentlig er ment å leve. Et godt eksempel er at en kaktus som vokser i tørr, næringsfattig jord har helt andre behov enn en tropisk plante på skogbunnen i Amazonas.

Untitled design-4.png

Vekststadiene sett fra to forskjellige utgangspunkt.

I naturen: Frø og pollen lander oppå jorda. Det blir kanskje et lite naturlig tynt lag med sand, debris og jord som blåser over det. Når det regner og fukt tilkommer vil kanskje frøet begynne å spire. Det er da lett for den lille spira å bryte gjennom jordlaget.

I blomsterjord fra butikken: Tykk og tung plantejord i en sekk fra butikken. Du legger frøet ditt i ei potte med denne og vanner. Hva skjer? Jorda blir tung og kompakt. Frøet får ikke luft og vann samler seg kanskje i jorda. Om ikke frøet råtner vil spiringa begynne. Den lille spiren må kjempe seg gjennom den kompakte jorda mot lyset. Kanskje kommer et par frø opp, mens resten av spirene blir det kanskje ingenting av.

 

I naturen: Etter spiringsfasen vil planten danne røtter. Der den vokser naturlig består jorda av flere komponenter. Ikke som den jorda vi kjøper ferdig, som er kun jord. Det er kanskje stein, sand, bark og annet debris naturlig blandet i jorda. Dette gjør det lettere for spirene og skyte ut røttene sine. Røttene snor seg lett gjennom den naturlige jorda. Røttene vil vokse seg kraftig og planten får et godt feste. Planten kan nå konsentrere seg om å vokse på oversida av jorda.

Blomsterjord fra butikken: Røttene i ublandet plantejord må slite seg fram gjennom tykk og våt jord. Dette fører til dårlige rotvekst. Og man får en mindre mer skrøpelig plante. Planten bruker mye energi på å gro røtter som igjen fører til dårlig vekst over jorda.

 

Når man potter om plantene sine i større potte ønsker man at rotveksten skal fortsette slik at planten kan vokse seg enda større. Da kan man bruke jord med næring i siden røttene er sterkere og tåler det. Man kan også bruke jord med større biter av bark og stein i for å sikre god drenering.
Ha disse tingene i bakhodet når du steller med dine planter hjemme. Prøv å etterlign plantens naturlige habitat så langt det lar seg gjøre. Da vil du bli en lykkelig planteeier med lykkelige planter som føler seg hjemme i akkurat din stue eller din hage.

Untitled design-2.png
Untitled design-5.png

Hvilken jord skal jeg bruke?

Jord til såing og små chilispirer:

Såjord (eventuelt + 20% perlite.)

Her er resultatet avhengig av at jorda er lett og luftig og ikke så næringsrik som annen jord. Om man bruker for tung jord vil frøet kveles. De små røttene kommer seg lett frem i såjord.

Vi har en egen såblanding som vi bruker og den kan du kjøpe her.

Jord til chiliplanter.

Grønnsaksjord/plantejord.

Bland i minst 20% perlite.

Tilsett eventuelt orkidemix, kokosjord, kompost eller lecakuler om du ønsker. Om du bruker lecakuler så bland disse jevnt i jorda og ikke bare i bunnen.

Når chiliplanten har fått 2-3 bladsett kan du flytte den over i ny potte og ny jord. 

bottom of page