Tips og råd til stell av din Nordlysbuen chiliplante.
Når du får hjem din chiliplante har den fått vokst en stund og er "ungdom". For små chilityper trengs ikke noe mer ompotting. De andre typene vil trenge en siste ompotting. Dette er grunnet at de er større plantetyper og vil etter hvert ha behov for mer plass til røttene. Når du ser at røttene begynner å stikke ut av bunnhullene på potta vet du at det er på tide å potte om. Vi anbefaler å potte om i potter fra 7-10 liter. Jo større potte, jo større plante.
Vanning.
-
Chiliplanter er nøysomme. De liker ikke å få for mye vann.
-
Med chili er det bedre å vanne for lite enn for mye. Om du ser at chilien henger med bladene og ser trist ut kan du alltids vanne den. Om den har fått for mye vann, eller røttene står i vann vil de råtne. Det er lite eller ingenting å gjøre når dette har skjedd og planten vil dø.
-
Når du vanner den er det veldig lurt å vanne fra bunnen av planten. Dette kan gjøres på mange måter. f.eks; Fyll ca 6 cm lunkent vann i oppvaskkummen. Sett planten i vannet. La den drikke det den vil ha i 15 minutter. Så setter du planten på plass igjen. Dette er et svært nyttig tips både for å unngå overvanning og insekter.
Vær og vind.
-
Chilien elsker sol. Om du skal ha chilien din ute anbefales det at den står på et lunt, solfylt og tørt sted. Dette kan være f.eks på veranda med tak.
-
Når vårsola kommer for alvor er det lurt å la chilien gradvis vennes til direkte sollys. Om den settes i fult sollys en hel dag vil bladene bli brent. Akkurat som vi mennesker. Start med en time i sola og øk gradvis.
-
Som nevnt tidligere vil den ikke ha for mye vann. Så beskytt den fra regn.
-
Det kan være en fordel å investere i et lite drivhus der det er plass til et par planter. Disse selges billig på blant annet Biltema, Rusta osv. De blir da beskyttet for vær og vind. I starten kan det være kjekt med et for at frøene skal få godt grunnlag for å spire.
-
Du kan eventuelt flytte chilien din ut når det er godt vær og så ta den inn når været er usikkert.
-
Du kan la din chiliplante stå inne også. Da i et solfylt vindu.
Gjødsling og næring.
-
Vi har flere typer gjødsel som passer godt for chili og andre planter.
-
Vi foretrekker å halvere anbefalt mengde som står på flasken. Vann heller med halv mengde næring hver gang du vanner gjennom dyrkesesongen.
-
Om du er spesielt interessert i temaet anbefales det å google NPK gjødsel.
Blomstring.
-
Planten din vil etterhvert starte å produsere blomster. Det er her pollineringen skal skje og fruktene kommer ut.
-
Det er ikke uvanlig at de første blomstene faller av. Ikke bli bekymret!
-
Chiliplanten og blomstene liker litt luftfuktighet. Om den syns den får for lite fuktighet kan den slippe blomstene. Dette er enkelt å gjøre noe med. Ha en sprayflaske med vann i. Spray planten lett om kvelden når sola er gått ned. Ikke gjør det mens den står i sola, da kan den få sviskader på bladverket. Sett et stort glass vann ved siden av planten din. Dette vil øke luftfuktigheten i nærheten av planten.
Pollinering.
-
Pollinering er når blomsten befruktes.
-
De fleste chiliplanter er i utgangspunktet selvpollinerende. Det vil si at de ikke trenger pollen fra en annen plante for å befruktes. Det vil også si at de i de fleste tilfeller ikke trenger hjelp til pollineringen.
-
Om du har lyst å hjelpe planten med pollineringen kan du riste i planten slik at pollenet i blomstene får litt bevegelse. Det går også an å bruke en q-tips og lett berøre innsiden av blomsten slik at du får blomsterstøvet på q-tipsen. Gå der etter videre som en honningbie til neste blomst å gjør det samme der. Vi pleier ikke å gjøre dette, men rister plantene litt av og til.
Frukt.
-
Når pollineringen har vært vellykket vil du se at det begynner å vokse en knøttliten chili ut i midten av blomstene. Da er det bare å la den vokse videre. Etter hvert vil den stagnere i størrelse og starte å modnes.
-
Chilien forandrer farge. Chili som skal bli røde blir ofte gul, brunlig og mørk før den er rød og ferdigmodnet. Fargene chilien går gjennom under modning varierer fra de forskjellige sortene.
-
Det varierer også fra plante til plante hvor lang tid den bruker på å modnes. Du kan selvfølgelig også spise chilien før den er helt modnet. Den er da ikke like sterk på smak.
-
Når chilifrukten er moden, eller du bestemmer at det er på tide at den plukkes klipper du bare av chilien. Stilk og alt. Du trenger ikke plukke alle fruktene samtidig, men kan plukke litt og litt etterhvert som det modnes.
Oppbevaring og bruk av chili.
-
Her er det bare fantasien som setter grenser.
-
Oppbevar chilien i kjøleskap og bruk den fersk.
-
Tørk chilien. En enkel og morsom metode her er å stikke hull i chilien flere plasser med en nål. Tre så en tråd igjennom og heng opp en lenke av chili til tørk i et solfylt vindu.
-
Et annet alternativ for å tørke chilien er å bruke en dehydrator. Om man ikke skal tørke store mengder med chili kan du fungere like godt å sett ovnen på 50'C, varmluft og la chilien tørke i ovnen over natta. Du merker at chilien er nok tørket når den knaser når du kliper den og nesten vil falle fra hverandre.
-
Når chilien er tørket kan du kverne den til krydder eller oppbevare den hel på glass.
-
Chilien kan også fermenteres eller syltes.
Overvintring.
-
Har du lyst å overvintre planten din må du gå til innkjøp av et vekstlys slik at den får kunstig belysning gjennom den mørke vintertiden.
-
Klipp ned planten din. Klipp av store deler av bladverket. Den tar da mindre plass i stua.
-
Planten trenger mindre næring i løpet av vinteren.
Småkryp og insekter.
-
Noen insekter er våre venner. Spesielt marihøna. Den spiser opp andre skadelige insekter.
-
Skadelig insekter er chilidyrkerens verste fiende. Her har vi mange varianter. Trips, bladlus, småfluer etc.
-
Det finnes et stort utvalg av insektsmidler. Google og finn ut mer om dette.
-
Vi har god erfaring med å kun vanne fra bunnen og holde de øverste jordlagene tørre. Dette gjør at lusa og fluene ikke får lagt egg i jorda. Den liker fuktig jord til egglegging.
-
Man kan dekke til toppen av jorda med perlitt, sand, småstein. Disse vil forhindre tilgangen til jorda for egglegging.
-
Neem olje. Dette er veldig bra å spraye på bladverket.
-
Hjemmelaget insektsmiddel kan fungere godt. Det finnes mange oppskrifter på dette. Ta google til hjelp.